torsdag 12. september 2013

Kanotur med matlaging


Den første turen vår som B2-studenter var kanotur. Vi padlet fra Amla-bukta og ut til Holm der vi skulle være i 2 netter.  Været viste seg fra sin beste side, og vi kom oss alle trygt frem til leirplassen, der vi ved problemløsende samarbeid fikk satt opp gapahuker i gruppene.


Å lage mat fra bunnen av var et av temaene fra turen. På tur velger en ofte de letteste løsningene, som ferdigtørket mat og hermetikk, både for å spare vekt og tid. Næringsrik mat med nok energi er viktig når man skal yte på tur, og for mange er maten en viktig del av turen (http://ut.no/artikkel/1.8254433).

På lange turer er det lurt å å ha med seg hensiktigsmessig mat, med riktig forhold av energikildene karbohydrat, fett og protein. Generelt sett er det også lurt at maten er lett å tilbrede og ha kort koketid, slik at en sparer brennstoff (Horgen, 2010. s. 129). Maten bør være tilberedt på forhånd, for eksempel tørket hjemmefra - da sparer man både vekt og plass. (Horgen, 2010, s. 129).

Gruppene fikk utdelt hver sin oppskrift og vi skulle lage bacalao og fish and chips. Bacalaoen skulle kokes på stubbebål, noe vi hadde lite erfaring med. Det fungerte bra og var en effektiv måte og koke maten på. Fish and chipsen skulle stekes i takke, noe som også fungerte greit.

Vi hadde ikke gjort noen forberedelser på forhånd, så all råvarer måtte kuttes opp på stedet. Dette er jo helt greit når været er fint og man har god tid, men for å gjøre matlagingen litt lettere og raskere kan man gjøre forberedelser hjemme på forhånd. Det gjorde vi til middag dag 2, da vi hadde grønnsaksuppe. Da var alt ferdig kuttet, og vi kunne bare hive alt i gryta og koke opp på bålet. Dette var en rask og god middag som er lettvint å lage på tur. Vi lærte oss flerert å å ha med seg hensiktigsmessig mat, med riktig forhold av energikildene karbohydrat, fett og protein. Generelt sett er det også lurt at maten er lett å tilbrede og ha kort koketid, slik at en sparer brennstoff (Horgen, 2010. s. 129). Maten bør være tilberedt på forhånd, for eksempel tørket hjemmefra - da sparer man både vekt og plass. (Horgen, 2010, s. 129).



Kilder: 
http://ut.no/artikkel/1.8254433
Horgen, André (2010). "Friluftslivsveiledning vinterstid" Norge:Høyskoleforlaget

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar