søndag 17. november 2013

Veiledertur med orientering

I gråvær satt vi kursen mot Skjolden, både første-, andre- og tredjeklassestudenter på friluftsliv. Vi hadde tre fine dager foran oss, med mange høydemeter som skulle gås. Et av målene med turen handlet om orientering i høyfjellet.

Mørkrisdalen i nydelig vær
"Å orientere seg ute i naturen er en svært viktig ferdighet det tar tid å lære" (Horgen, 2010. s. 172) For å lære seg å orientere må man sammenlikne terrenget med kartet og vite hvor man befinner seg. Det gjør man ved å kontinuerlig følge med på kartet mens man går (Horgen 2010, s. 172). Kartet er vårt viktigste redskap, der får vi et bilde av hvordan terrenget vi er i eller skal i, ser ut. For å forstå kartets symbolerer må man gjengjenne formasjoner i terrenget ut i fra f.eks. ekvidistanse, og ta gode veivalg ut i fra det vi leser av kartet.
Kikker på kartet før vi begynner å gå. (Bilde fra tidligere, skitur til Grånipa 2013)
Målestokk, ekvidistanse, holdepunkt og ledelinjer er med på å hjelpe oss med å forstå kartet. Målestokk
betyr hvor mange cm på kartet er i km i virkelighete, feks. et kart med målestokk 1=50 000, er 2 cm på kartet 1 km i virkeligheten. Ekvidistanse er antall meter det er mellom høydekurvene, feks. 20m, slik at det er 100 m for hver femte høydekurve som er markert. Å finne et holdepunkt når man orienterer kan være lurt. Et holdepunkt kan være en høyde som vi vet hvor er på kartet og som vi   kjenner igjen i terrenget. Ledelinjer er en terrengformasjon eller for eksempel vann, elver eller daler som vi kan følge.
Turdeltakere på vei ned

Når man velger rute er det to faktorer man bør ta hensyn til; sikkerhet og overskudd (Horgen, 2010. s. 191). Vi skal være trygge der vi går, og vil helst velge den veien som er lettest å gå - der vi bruker minst energi. Mesteparten av turen vår gikk på sti, og denne er som regel lagt der det er lettest å gå. For å nå opp til en topp vi ønsket å gå til, måtte vi gå av stien en stund, og brukte et vann på den andre siden som lede/fanglinje. Vi hadde strålende vær og utrolig fin utsikt til Hurrungane på toppen.

Kilder:
André Horgen, 2010 Friluftslivsveiledning Vinterstid, Høyskoleforlaget
Fotocred: Tom Arne Grini

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar