onsdag 4. november 2015

Klatretur til Frankrike

I det høsten kom til Sogndal, tok vi første fly til Frankrike for litt sol og klatring på tørre klipper. I Correns fikk vi både mye fin klatring, lokal kulter med  vinsmaking på økologisk vingård og selvfølgelig presentasjon av mange gode studenttemaer. I dette blogginnlegget vil jeg ta for meg den dynamiske sikringskjeden i klatring.



Ved fall på led blir det mange krefter i sving. For å minske belastingen i fangrykket til klatreren og rykket sikreren får når klatreren faller, er mange av komponentene i sikringskjeden dynamiske (Tronstad 2005). Disse kalles for dynamiske ledd, og vi har tauets strikkeffekt som største dynamiske ledd. Tauet kan strekke seg så langt som 20 % av lengden, og dette vil føre til en nedbremsing med avtagende rykk.

Taubremsen er den nest viktigste komponenten. Den vil slure når draget overgår en hviss grense. Dette vil sa at det vil gå litt tau gjennom taubremsen, slik at en får et mykere fall.  Hvor mye bremsen slurer er avhengig av type brems, diameteren på tauet, og om det er vått eller tørt, nytt eller gammelt og loddent. Feks. Grigrien vil slure mindre en vanlig hylsebrems og gi et mindre mykt fall.

Litt av fangrykket vil også tas opp av resten av systemet: klatreselen som tøyes litt, knuten som strammer seg, og klatrerens kropp som føyer seg litt. Hvis sikreren går et skritt inn mot veggen i det rykket kommer, vil det også gi mykere fall.



Kilde: Tronstad, S. (2005) Innføring i klatring, Oslo:Akilles

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar