lørdag 31. oktober 2015

Veiledertur til Tungestølen

På veilederturen valgte Even og jeg og dra til Tungestølen. Dette var en lavterskeltur med fokus på å sove i telt, fyre bål, lage mat og bruke dagene på tur. Vi hadde konseptet basecamp, så vi valgte å ha denne på Tungestølen ved Veitastrond, der vi begge er kjent i området. Første dagen gikk vi en fin tur i Snauedalen, men nådde ikke helt frem til målet, men snudde med friske ben og kom frem i god tid før det ble mørkt. Dag 2 gikk vi en tur mot Austerdalsbreen, og tok oss en tur på breen om mot brefallene Tor og Odin.


Det var spennende å være på tur med en ny gruppe. I starten prøver man å bli kjent med gruppen, arrangerer litt navnerunder og briefer deltakerne om turen og hva vi skal gjøre. For å sette dette i sammenheng med en modell fra pensum kan man si at dette er punktet Forming fra femtrinnsmodellen til Priest og Gass om gruppedynamikk (Priest & Gass, 2005).

Videre føler jeg at denne modellen passet ganske bra til opplevelsen med en ny gruppe. Vi var så vidt innom punktet storming etterhvert, bla. da vi skulle lage bål, og noen var uenige om den beste båltypen osv. Dag 2 synes jeg gruppa var over på norming, og det var god stemning og en samlet gruppe som gikk inn mot breen.
På breen blir man nødt til å ta en noe mer autokratisk lederstil, da det handler om sikkerhet, og man styrer naturlig gruppa når man går i taulag. Gruppa gikk mer over i stadiet performing og var gira på å få til denne turen, og jobbet raskt og effektivt med utstyr og vi fikk en fin tur på breen.  Stemningen holdt seg videre da vi lagde mat på bålet, og hadde leker på kveldstid.

Det siste punktet er adjourning, det vil kanskje si avslutningsfasen, der vi ga klokkeslett om når vi skulle dra hjem dagen etterpå, og vi leverte utstyr og avsluttet turen.

Kilde: Priest, S. og Gass, M.A. (2005). Effective Leadership in Adventure Programming. Human Kinetics.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar