Kravet for en standplass er minst to uavhengige, utlignede og stabileserte punkter (Tronstad). Det vil si at en har alltid to punkter, feks. i et toppanker på et sportsklatrefelt vil ha to bolter skrudd i veggen og gjerne en kjetting i mellom disse der det henger en ring. Når du har vekt i ringen, vil det være like mye vekt på de to ulike boltene, slik at hvis en bolt ryker, så står den andre igjen. Ved at standplassen skal være utlignet menes det at det er like mye vekt i begge bolter, slik at det ikke vil bli rykkbelastning i den bolten som står igjen hvis en ryker (Tronstad). Dette gjelder særlig for standplasser til fjells, men også ved topptauing i ett toppanker, da den som klatrer vil henge i dette festet.
Når en lager et topptaufeste som skal bli brukt flere ganger i løpet av dagen er det viktig at man bruker sitt eget utstyr og ikke ringen eller snukarabinerene som henger der fra før. Dette er fordi at man skal slite på sitt eget utstyr slik at det som henger der ikke trenger å byttes ut så ofte. Da kan man feks. henge en kortslynge i den øverste bolten eller i kjettingen, og en skrukarabin i den nederste bolten, slik at de for ca samme høyde. Hvis det klatres mange ganger bør en av og til sjekke at skrukarabineren fortsatt er låst, og karabinerene bør gjerne ligge med ryggen mot hverandre, så gaten på hver karabin ligger motsatt vei og ikke begge to vil åpnes ved slag mot fjellet. Pass på at karabinerene ikke ligger over kanter og egger slik at de kan knekke ved belastning.
Det som kan skje når en stadig henger tauet sitt i snukarabinere som henger på sportsklatrefelt er at skitt og grus i tauet stadig sliter på metallet slik at det blir så slitt at du risikerer å få tauet kuttet, slik som disse karabinerene fra Hauktjern i Oslo:
Foto: Geir Evensen, lånt fra Internettet. |
Kilde: Tronstad, S. Innføring i klatring Oslo: Akilles
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar