lørdag 31. oktober 2015

Kystfriluftsliv i Solund

Etter en lang tur fra Sogndal til Solund med både båt og buss, møtte vi Eivind på kaia i Harbakke, og tok en siste båttur ut til Roar på Litle Ferøy. Været var fint og vi ble organisert i to grupper som skulle jobbe med både tradisjonelt kystfriluftsliv og kajakkpadling de neste dagene. På kvelden hadde vi samlinger der det var fokus på veilederen og hvordan Eivind og Roar jobbet på veldig forskjellige måter, men oppnådde gode resultater og likevel. Vi fikk prøve og feile både i kajakk og med bruksbåt og fisking, og hadde ganske frie rammer for det vi gjorde. 

Det er viktig for en veileder å kunne være fleksibel i arbeidsmetodene sine, så derfor vil jeg ta for meg ulike lederskapsstiler i dette blogginnlegget:

Bilde: Sondre Kvambekk
I følge Priest og Gass, beskrives ulike ledersapsstiler som hvordan man påvirker en gruppe og hvilke metoder man som leder bruker for å formidle kunnskap og lede en gruppe. De sier at en leder kan bruke fortellende, selgende, testende, konsulterende, inkluderende og delegerende metoder for å formidle kunnskap. Disse lederskapsstilene er karakterisert etter hvor mye autoritet lederen har og hvordan han tar beslutninger.  De har delt inn metodene i en skala på 6:

1.     Ved å bruke en fortellende metode tar lederen beslutningene og forventer handling fra gruppen.
2.     Ved å bruke en selgende metode tar lederen avgjørelsene og argumenterer for den for å overbevise gruppen om avgjørelsens er den riktige for å nå et mål.
3.     Når en leder bruker en testende metode presenterer man en avgjørelse og åpner for argumentering og spørsmål fra gruppen som er med på å avgjøre den endelige beslutningen
4.     Ved å bruke en konsulterende metode presenterer lederen problemet og ønsker innput fra deltagerne
5.     Ved å bruke en inkluderende metode presenterer lederen en problemstilling og lar gruppen diskutere seg fram til en beslutning
6.     Ved å bruke en delegerende metode lar lederen gruppa finne ut av problemet og komme med deres egen avgjørelse

Disse 6 metodene for problemløsning og beslutningstagning kan også deles inn i par for å definere tre lederskapsstiler for hvordan en leder velger å ta beslutninger: En autokratisk måte (fortellende eller selgende metoder) en demokratisk måte (testende eller konsulterende metoder) og en abdikratisk måte (inkluderende eller delegerende metode).
·      Den autokratiske lederstilen karakteriseres ved at det er en leder med autoritet som har fullstendig makt over avgjørelsene som blir tatt
·      Den demokratiske måten å være leder på involverer åpen diskusjon med både lederen og gruppen som bidrar til den beslutningen som blir tatt

·      Den abdikratiske ledersapsstilen er en ”la det skure og gå” måte der lederen overlater alle avgjørelser til gruppen.

FForskere har kommet frem til at ledere forholder seg til lederskap ved oppgaver og forhold/relasjonene i gruppa (Priest & Gass, ref. Stogdill & Coons, 1957). Lederskapsstilen man bruker vil, spesielt under vanskelige forhold, være avhengig av hvordan man forholder seg til dimensjonene av oppgaver og forhold. Man kan tenke seg at man forholder seg til disse dimensjonene i forhold til i hvor stor grad målet er å få oppgaven gjennomført eller å beholde en god tone i gruppa og gruppas beste. Disse lederskapsforholdene hjelper oss å bestemme den riktige lederskapstilen man skal bruke i forskjellige sammenhenger. 
Uten å være kapabel til å bruke ulike lederskapsmetoder i ulike situasjoner og ikke bare bruke den metoden du foretrekker selv, vil du sannsynligvis feile i stedet for å være effektiv.

Det som likevel har mest å si for hvilke metoder en friluftslivsveileder vil bruke vil likevel ikke være oppgavene eller forholdene i gruppen, men de forholdene man befinner seg i ute. I følge Priest og Gass er det fem betingelser som avgjør om det er gunstige forhold for læring:

1.     De miljømessige farene: vær og andre objektive samt subjektive farer
2.     Individuell kompetanse: erfaring, selvtillit, ferdighet, holdninger, oppførsel og kunnskap
3.     Gruppesammensetning/samhold: moral, ansvarsfullhet, kommunikasjon, tillit
4.     Lederferdighet: evne til å ta gode beslutninger, evne til å takle stress og trøtthet
5.     Konsekvensetenkning: klarhet rundt problemer, tilstrekkelig løsning tid, tilgjengelige ressurser, forventede konsekvenser og usikkerhet eller utfordring

Kilde: Priest, Simon & Gass, Michael A (2005) Effective leadership in adventure programming. Human Kinetics: United States of America



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar